Banner

Als u moeite heeft om uw financiën op orde te krijgen en te houden, dan kunt u gekoppeld worden aan een Budgetmaatje. Een Budgetmaatje neemt niet alle problemen over, maar gaat met u aan de slag om de zaken weer op orde te krijgen. Ook kan het Budgetmaatje helpen om uw financiën op orde te houden, bijvoorbeeld door u te helpen om te leren budgetteren. Of gewoon eens samen met u na te denken hoe u op een andere manier met uw geld om zou kunnen gaan. Als u flinke schulden of betalingsachterstanden heeft is de hulp van een Budgetmaatje niet genoeg. Dan kan het nodig zijn dat het Budgetmaatje u bijvoorbeeld helpt om schuldhulpverlening aan te vragen. Budgetmaatjes zijn goed getrainde vrijwilligers die u graag op weg helpen.

 

Afspraak maken
Contact opnemen voor een afspraak kan op maandag van 12.00-14.00 uur en donderdag tussen 9.00 uur en 11.00 uur via telefoonnummer 06 - 14417050. Je kunt ook een afspraak maken via de mail raadendaad@welzijnzuidplas.nl.

Britta den Hollander 06-14417050

Ervaringsverhaal van Luis:

 

Luis Scholten had ruim 20.000 euro schuld ‘Je moet zelf om hulp vragen. En wacht niet te lang’

 

Van bedrijfsleider in een Michelinrestaurant naar weduwnaar met een zoon en een schuld van 20.000 euro. Het overkwam Luis Scholten (38 jaar), geboren, opgegroeid en nu weer woonachtig in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit is zijn verhaal over hoe hij door een dramatische gebeurtenis in de schulden kwam. En hij nu al jarenlang knokt om daar weer uit te komen.

 

Het leven zag er zorgeloos uit voor Luis. Hij was op zijn achttiende verhuisd naar Spanje. Daar vond hij mooi werk in een sterrenrestaurant en ontmoette hij de vrouw van zijn leven. Ze raakte in verwachting en ze besloten samen om in Nederland te gaan wonen. Niet lang na de verhuizing gaat het mis. Luis vertelt: “Mijn partner werd ziek. We gingen naar de dokter en belandden uiteindelijk in het ziekenhuis. Het bleek een zeldzame aandoening in de beenmerg, zonder zicht op herstel. Ze overleed aan de gevolgen. Opeens was ik weduwnaar met een zoontje van vier maanden oud.”

 

Verkeerde uitkering Vanaf dat moment gaat het ook wat betreft het geld de verkeerde kant op. “Ik besloot in die moeilijke tijd om fulltime voor mijn zoon te zorgen. Ik was dus afhankelijk van een uitkering. Alleen was er iets fout gegaan bij de gemeente. Ik had wel de erkenning van de ongeboren vrucht aangevraagd, maar niet het gezag. Ik heb dat rond het overlijden van mijn vriendin over het hoofd gezien en dat had nogal effect op het geld dat binnenkwam. Ik kreeg namelijk een alleenstaande uitkering en niet een alleenstaande ouder uitkering. Een verschil van een paar honderd euro. Geld dat ik niet kreeg maar wat ik wel moest uitgeven om mijn zoon goed te kunnen laten opgroeien.” Zijn schuld is op het dieptepunt 20.000 euro. “Het is een sneeuwbaleffect. Ik moest meer uitgeven dan er binnenkwam. De ene maand betaal je de huur en de andere maand je energierekening. Zo zorg je dat je wel in je huis kan blijven wonen, maar je schuld loopt wel op! Uiteindelijk heb ik gelijk gekregen van de rechter, maar dan zit je echt tot over je oren in rekeningen.”

 

Budgetmaatje

Er waren momenten dat Luis het overzicht over zijn schulden verloor. Goede hulp kreeg hij niet. “Ik zocht echt wel steun, maar niets lukte. Totdat ik in januari 2019 aan de slag ging met een Budgetmaatje van Welzijn Zuidplas. Sindsdien ziet de wereld er heel anders uit, ook mede dankzij het Sociaal Team van de gemeente Zuidplas. Ik ben samen met mijn Budgetmaatje gaan zitten en we hebben een plan gemaakt. De rust kwam terug. Als normale sterveling weet je niet meer waar je moet beginnen en wat het belangrijkste is. Iedereen wil tegelijkertijd iets van je.”

 

Overzicht

Tegenwoordig heeft Luis nog steeds schulden, maar er wordt aan gewerkt en er is overzicht. Een bewindvoerder doet de financiën. Met alle schuldeisers zijn duidelijke afspraken gemaakt. “Wat me het meest stoort is hoe mensen naar je kijken als je in de schulden zit. Mensen zien je als profiteur, soms zelfs als fraudeur, als iemand die door eigen schuld in de problemen is gekomen. Maar dat is niet altijd het geval. Ik ga niet op vakantie, haal geen ijsjes met mijn zoon, probeer altijd mijn huur te betalen en loop al jaren in dezelfde kleren rond. Een tip die ik vaak kreeg is contact opnemen met de schuldeisers, om te laten zien dat je er mee bezig bent. Dat hielp echt niet. Tot mijn Budgetmaatje exact hetzelfde mailtje stuurde. Toen was er opeens wel uitstel mogelijk. Omdat ze mijn Budgetmaatje wel vertrouwden.”

 

Tip

Luis vertelt zijn verhaal omdat hij niet wil dat andere mensen ook te laat pas hulp krijgen. “Trek aan alle bellen die er zijn. Je mag niet opgeven. Laat je ook horen bij het Sociaal Team van gemeente Zuidplas of bij Welzijn Zuidplas. Je moet echt zelf om hulp vragen. En wacht niet te lang. Juist als je probleem nog niet zo groot is, kan je hulp goed gebruiken. En denk niet dat het jou niet overkomt. Dat dacht ik ook.”

 

Kan een budgetmaatje u ook helpen? Neem dan contact op met Welzijn Zuidplas via raadendaad@welzijnzuidplas.nl  of op maandag van 12.00-14.00 uur en donderdag tussen 9.00 uur en 11.00 uur via telefoonnummer 06 – 14417050.