Banner

Borging vrijwilligersbeleid 
Het vastleggen van het vrijwilligersbeleid is noodzakelijk om helderheid te creëren omtrent het vrijwilligerswerk in de eigen organisatie. Daarnaast vereist vrijwilligersbeleid ook onderhoud: voor het verbeteren van het vrijwilligerswerk is het nodig dat het betreffende beleid regelmatig geëvalueerd en bijgesteld kan worden. Wanneer (eenduidigheid over) het beleid ontbreekt, wordt het moeilijk om verbetering te realiseren. Het vastleggen, ofwel borgen, van vrijwilligersbeleid is daarom een belangrijke voorwaarde voor een effectieve en efficiënte uitvoering van het vrijwilligerswerk in een organisatie. 

Download hier het Handboek vrijwilligersbeleid 

Minder gedoe met Vrijwilligers  
Vrijwilligers zetten zich in voor de maatschappij. Dat vraagt niet om belemmerende regels, maar juist om ruimte en vrijheid, mogelijk gemaakt door de gemeente. Gemeenten en kabinet werkten daar afgelopen jaren aan. 
Welke maatregelen zijn precies genomen? En vooral, wat kunnen vrijwilligersorganisaties zelf ondernemen? Deze brochure bevat onder andere een overzicht van genomen maatregelen, tien tips voor vrijwilligersondersteuning door gemeenten en hoofdstukken over onkostenvergoedingen, uitkeringen, verzekeringen, VOG en de tegenprestatie. 

Download de publicatie. 

 

Praktische gids voor organisaties die met vrijwilligers werken 
Een organisatie die met vrijwilligers werkt, moet van alle markten thuis zijn. Een gezond financieel beleid voeren, anticiperen op wet en regelgeving, mensen aansturen en vrijwilligers werven zijn nog maar enkele voorbeelden. Vaak worden deze taken uitgevoerd door vrijwilligers die daarvoor niet zijn opgeleid.  
PEP Den Haag heeft om die reden een e-boek samengesteld om vrijwilliger wegwijs te maken op gebied van besturen, organiseren, en verantwoorden. Dit E-boek biedt allerlei informatie, kennis, hulpmiddelen en tools waarmee u in korte tijd uw organisatie kunt versterken, professionaliseren en efficiënter kunt werken aan een gezonde bedrijfsvoering. 

Download hier het PEP e-handboek 

Juridische ondersteuning voor organisaties 
Bij het “runnen” van een vereniging komt heel wat kijken. Het VIP beschikt over de mogelijkheid om aan verenigingen/ vrijwilligersorganisaties kosteloos (juridische) ondersteuning/begeleiding te bieden. Heb je behoefte aan hulp bij belastingtechnische kwesties, voorbereiding van en begeleiding bij contacten bij notaris of bank? Neem dan contact op met het VIP zodat je vraag kan worden voorgelegd aan een vrijwillig (juridisch onderlegd) adviseur. 

Contact 
Het VIP is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 16.00 uur. Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer: 06-14763409. Een mail sturen kan natuurlijk ook: vip@welzijnzuidplas.nl. 
Kom je liever een keer langs op kantoor? Maak dan een afspraak door te bellen naar Jolanda van der Maas (06-39882659) of Romana van Wensveen (06-14763414). Jolanda van der Maas 06-39882659

Romana van Wensveen 06-14763414