Banner

Krijg je bij elke organisatie een vrijwilligersvergoeding?
Organisaties zijn niet verplicht om vrijwilligers een onkosten- of reiskostenvergoeding oftewel een vrijwilligersvergoeding te geven. Wel hanteren veel vrijwilligersorganisaties het principe dat vrijwilligers zelf geen kosten voor het vrijwilligerswerk hoeven te maken.
 

Wanneer is er sprake van een vrijwilligersvergoeding?
Er is sprake van een vrijwilligersvergoeding als de vergoeding niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. De vergoeding moet het karakter hebben van een onkostenvergoeding.
 
De Belastingdienst hanteert de term “geen marktconforme vergoeding”. Als de vergoeding wel marktconform is, is er geen sprake van een vrijwilligersvergoeding en is de vergoeding belast voor de loon- en inkomstenbelasting. 

Aanvullende voorwaarden: 

  • De maximale vergoeding van € 180,- per maand en € 1.800,- per jaar mag niet worden overschreden. 
  • De vrijwilliger verricht niet beroepsmatig werkzaamheden voor een organisatie die niet is onderworpen aan de vennootschapsbelasting of voor een sportorganisatie. 
  • De maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoedingen. Denk bijvoorbeeld ook aan de vergoedingen in natura zoals het verstrekken van sportkleding en eventuele  reiskostenvergoedingen.  
  • Als de maximale normbedragen worden overschreden, dienen zowel de vrijwilligersorganisatie als de vrijwilliger de vergoeding op te geven aan de Belastingdienst.       

 Klik hier voor meer informatie over vrijwilligersvergoeding. 

Contact 
Het VIP is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 16.00 uur. Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer: 06-39 88 26 59. Een mail sturen kan natuurlijk ook: vip@welzijnzuidplas.nl. 

Jolanda van der Maas 06-39882659

Romana van Wensveen 06-14763414