Banner

Vrijwilligerswerk is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Dit betekent dat zowel jij als vrijwilliger als de organisatie waar je voor werkt rechten en plichten hebben. Wat moet je weten? Waar heb je recht op? Bekijk de folder vrijwilligersrecht. (in de bijlage de aangepaste folder vrijwilligersrecht)


Vrijwilligersvergoeding en belasting

Heb je als vrijwilliger recht op vergoeding? Hoe zijn de regels, wanneer krijg je een vrijwilligersvergoeding en hoeveel is dat dan? En kun je die ook als gift aftrekken van de belasting? Als je je vrijwillig inzet, krijg je soms een vergoeding. Deze vergoeding is in drie gevallen niet belast:

1. Je krijgt voor je inzet een vergoeding die zo laag is, dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. Dan krijg je een vrijwilligersvergoeding. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, is deze vergoeding niet belast.
2. Je krijgt alleen maar een vergoeding voor de kosten die je hebt gemaakt. Dan is deze vergoeding niet belast.
3. Je krijgt een vergoeding voor uw inzet én een vergoeding voor uw kosten. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, is deze vergoeding niet belast.


Vrijwilligerswerk en giften

Als je vrijwilligerswerk doet, kun je misschien giften aftrekken. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. In de volgende situaties kun je misschien giften aftrekken:

- Je ziet af van een vrijwilligersvergoeding.
- Je maakt kosten voor jouw vrijwilligerswerk en je krijgt hiervoor geen vergoeding. Of je ziet af van een vergoeding voor jouw gemaakte kosten.

Lees op de site van de belastingdienst over deze giftenaftrek.

Wanneer een vrijwilligersvergoeding?

In de volgende gevallen krijg je een vrijwilligersvergoeding:

- Je hebt afgesproken dat je voor jouw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Je bent 23 jaar of ouder. Je krijgt een vergoeding van maximaal €4,50 per uur, met een maximum van €150 per maand en €1.500 per jaar. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor jouw inzet
- Je hebt afgesproken dat je voor jouw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Je bent jonger dan 23 jaar. Je krijgt een vergoeding van maximaal €2,50 per uur, met een maximum van €150 per maand en €1.500 per jaar. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor jouw inzet.
- Je hebt niet afgesproken dat je voor jouw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Je ontvangt een vergoeding die zo laag is dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. Dan mag de vergoeding maximaal €150 per maand en €1.500 per jaar zijn. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor uw inzet.


Indien je alleen deze vrijwilligersvergoedingen krijgt, dan zijn deze onbelast. De organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet, hoeft deze vergoedingen niet de belastingdienst door te geven.Op de site van de belastingdienst kun je terecht voor de meest actuele informatie omtrent vergoedingen.

 

Contact
Het VIP is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 15.00 uur. Een mail sturen kan natuurlijk ook: vip@welzijnzuidplas.nl.

Kom je liever een keer langs op kantoor? Maak dan een afspraak door te bellen naar Jolanda van der Maas (06-39882659) of Romana van Wensveen (06-14763414).

.

Jolanda van der Maas 06-39882659

Romana van Wensveen 06-14763414