Banner

Wat moet je weten als je vrijwilligerswerk gaat doen?
Als je vrijwilligerswerk gaat doen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wat moet je weten? Waar heb je recht op? In de folder 
vrijwilligersrecht kun je deze informatie lezen.  

Vrijwilligersvergoeding en belasting 
Heb je als vrijwilliger recht op vergoeding? Wat zijn de regels? Wanneer krijg je een vrijwilligersvergoeding en hoeveel is dat dan? En kun je die ook als gift aftrekken van de belasting? Als je je vrijwillig inzet, krijg je soms een vergoeding. Deze vergoeding is in drie gevallen niet belast: 

  1. Je krijgt voor je inzet een vergoeding die zo laag is, dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. Dan krijg je een vrijwilligersvergoeding. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, is deze vergoeding niet belast. 
  2. Je krijgt alleen maar een vergoeding voor de kosten die je hebt gemaakt. Dan is deze vergoeding niet belast.
  3. Je krijgt een vergoeding voor je inzet én een vergoeding voor de kosten die je maakt. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, is deze vergoeding niet belast. 

 

Vrijwilligerswerk en giften 
Als je vrijwilligerswerk doet, kun je misschien giften aftrekken. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. In de volgende situaties kun je misschien giften aftrekken: 

- Je ziet af van een vrijwilligersvergoeding. 

- Je maakt kosten voor jouw vrijwilligerswerk en je krijgt hiervoor geen vergoeding. Of je ziet af van een vergoeding voor jouw gemaakte kosten. 

Lees op de site van de belastingdienst over deze giftenaftrek. 

Wanneer krijg je een vrijwilligersvergoeding? 
Organisaties zijn niet verplicht om vrijwilligers een onkosten- of reiskostenvergoeding oftewel een vrijwilligersvergoeding te geven. Wel hanteren veel vrijwilligersorganisaties het principe dat vrijwilligers zelf geen kosten voor het vrijwilligerswerk hoeven te maken. 

In de volgende gevallen krijg je een vrijwilligersvergoeding: 

- Je hebt afgesproken dat je voor jouw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Je bent 22 jaar of ouder. Je krijgt een vergoeding van maximaal € 5,00 per uur, met een maximum van €180 per maand en €1.800 per jaar. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor jouw inzet 

- Je hebt afgesproken dat je voor jouw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Je bent jonger dan 22 jaar. Je krijgt een vergoeding van maximaal €2,75 per uur, met een maximum van €180 per maand en €1.800 per jaar. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor jouw inzet. 

- Je hebt niet afgesproken dat je voor jouw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Je ontvangt een vergoeding die zo laag is dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. Dan mag de vergoeding maximaal €180 per maand en €1.800 per jaar zijn. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor uw inzet. 

Als je alleen deze vrijwilligersvergoedingen krijgt, dan zijn deze onbelast. De organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet, hoeft deze vergoedingen niet de belastingdienst door te geven. Op de site van de belastingdienst kun je terecht voor de meest actuele informatie omtrent vergoedingen. 

Contact 
Het VIP is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 16.00 uur. Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer: 06-14763409. Een mail sturen kan natuurlijk ook: vip@welzijnzuidplas.nl. 
Kom je liever een keer langs op kantoor? Maak dan een afspraak door te bellen naar Jolanda van der Maas (06-39882659) of Romana van Wensveen (06-14763414).
.

Jolanda van der Maas 06-39882659

Romana van Wensveen 06-14763414