6.07.2016

Demy Tindal volgt Veronique Sahni op als kinderburgemeester

De Nieuwerkerkse Demy Tindal is officieel geïnstalleerd als nieuwe kinderburgemeester van Zuidplas

De Nieuwerkerkse Demy Tindal is officieel geïnstalleerd als nieuwe kinderburgemeester van Zuidplas. De gemeenteraad ging, nadat de kindergemeenteraad in een eerder stadium al groen licht had gegeven, unaniem mee in de voordracht van de leerlinge van de Montessorischool uit Nieuwerkerk. Tindal is de zevende kinderburgemeester. De nieuwe kinderburgemeester hield een korte presentatie voor de raad waarbij ze haar plannen uit de doeken deed. Ze wil kijken of er een oplossing kan komen voor de gevaarlijke kruising aan de Europalaan met de burgemeester Vogelaarsingel. “De auto’s rijden daar veel te hard en daardoor ontstaan voor schoolkinderen gevaarlijke situaties. Voor een rotonde is er te weinig ruimte, maar misschien kan er een 30-kilometerzone komen of een waarschuwingsbord”, gaf zij de raad mee.

Tindal pleitte ook voor meer activiteiten in Zuidplas op Koningsdag. “Er is nu eigenlijk die dag niet zo heel veel te doen. Ik wil meer oud-Hollandse spelletjes. In de sporthallen bijvoorbeeld. En ouders moeten helpen organiseren.”Dat verleidde CDA-raadslid Marc Lansink tot de uitspraak: ‘Goed zo, zo’n schop onder de kont. Betrek die ouders er maar bij.”


De raad was vooral erg te spreken over het derde voorstel van Tindal: een schoolpakket met informatie over alle hoogtepunten in Zuidplas. “Met wandel- en fietsroutes langs belangrijke plekken”, verduidelijkte zij. “Wij krijgen op school taal, rekenen en andere vakken, maar over Zuidplas zelf, de plek waar wij wonen, leren we niks. Dat moet anders.”

Adri Woudstra van de SP-fractie had een tip voor de nieuwe kindergemeenteraad. “Geniet van dit jaar. Dit is iets bijzonders.” Ze sprak ook haar waardering uit voor de oude en nieuwe kindergemeenteraad. “Wij hebben als raad vier jaar de gelegenheid om onze stempel te drukken. Dat is al moeilijk genoeg. Jullie moet het in één jaar doen.”

Johan Helmer van PvdA/GroenLinks waarschuwde Tindal. “Pas op voor de persmuskieten. Voor je het weet sta je met vier foto’s in de krant.”


De gemeenteraad nam met de installatie van Tindal ook afscheid van Veronique Sahni, die kort terugblikte op haar kinderburgemeesterschap. “Ik ben blij dat ik deze kans gekregen en gepakt heb. Ik heb zo veel leuke dingen gedaan, van buikschuiven tijdens de jeugdvakantieweek met wethouder André Muller tot het verwelkomen van alle mensen die een lintje kregen van de koning.” Met de kindergemeenteraad introduceerde zij ook het Zuidsportpaspoort, waarmee kinderen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met verschillende sporten.

“Je bent een lekker enthousiaste meid, die veel werk heeft verzet”, zei burgemeester Gert-Jan Kats. Namens de gemeente bood hij Sahni twee cadeautjes aan. Zij had voor alle raadsleden een klavertje vier. “Een klavertje vier brengt geluk en ik hoop dat jullie dat hebben.”

Voor haar opvolgster had Sahni ook een boodschap: “Geniet ervan, het is zó leuk.”

 

BRON: Hart van Holand, Erik van Leeuwen