25.03.2021

Interview in de Week van het geld

Interview Robin Toscani

Week van het geld

 

Het is de Week van het Geld. Daarom praten we met Zuidplas-inwoner Robin Toscani (28) over financiën, impulsaankopen, dure hobby’s en op je zelf wonen met een lichte vorm van autisme stoornis spectrum (ASS).

 

Na 24 jaar Nieuwerkerk verhuisde Robin in 2016 naar begeleidend wonen in Rotterdam. Robin heeft een lichte vorm van ASS en ondervindt soms epileptische aanvallen. Na vier jaar is hij nu weer terug in Nieuwerkerk, waar hij mede door hulp van de Sociaal Raadsvrouw van Welzijn Zuidplas voor het eerst helemaal op zichzelf woont. En dat is niet altijd even gemakkelijk. “Er komen heel wat kosten op me af, waar ik eerst niet op hoefde te letten. Rekeningen voor gas, water en licht bijvoorbeeld. Dat ben ik niet gewend. Ik ben heel blij dat ik weer dichtbij mijn ouders woon. Jammer genoeg heeft Zuidplas weinig woningen voor mensen zoals ik, met een lichte vorm van autisme. Gelukkig zit ik nu in rustig vaarwater, heb ik redelijk controle over mijn financiën.”

 

Al komt ook Robin nog soms voor verrassingen te staan. “Ik vind het heel lastig als een instantie opeens geld terugvraagt van mij. Dat overkomt mij best vaak. Ik moet bijvoorbeeld huurtoeslag terugbetalen. Ik snap dat niet. Veel mensen krijgen geld van de belastingen en ik heb een beperking en moet geld terugbetalen. Ik heb weleens hulp gezocht bij het invullen van alle formulieren, maar moest alsnog betalen. Dat is frustrerend en lastig. Mijn zorgverzekering is ook duur en toch kost mijn medicatie mij nog vele tientjes per maand. Blijkbaar bestaat er een zorgverzekering via de gemeente, speciaal voor mensen met hoge zorgkosten en laag inkomen, maar dat moet ik eerst allemaal zelf ontdekken. Dit soort geldproblemen levert mij stress op.”

 

Als medeoprichter van het Auticafé in jongerencentrum ’t Blok kent hij veel jongeren met autisme. En ziet hij ook wat de grootste valkuil is voor hen, als het gaat om geld. “Veel van deze jongeren vinden hun vrienden via een hobby. Dat kan van alles zijn: gamen, sporten, bordspelen en ga zo maar door. Maar als ik druk ben in mijn hoofd en stress heb, word ik rustig van impulsaankopen voor mijn hobby’s. Dan koop ik sportkleding, games of Harry Potter-merchandise. Die spontante uitgaves doe ik dan niet bewust, waardoor ik het einde van de maand toch te weinig geld overhoud.”

 

Robin heeft leren omgaan met geld. “Vier jaar geleden was dat een stuk lastiger voor mij. Nu maak ik een overzicht en gaat het beetje bij beetje beter. Ik heb een baan bij Rijkswaterstaat, maar daar zit ik in een vrij lage schaal. Mijn geldpotje is dus heel snel leeg, zeker als ik onverwacht een instantie moet terugbetalen. Maar ik sta op eigen benen, heb vrienden en ouders in Nieuwerkerk en ben in mijn vrije tijd onder meer scheidsrechter bij VV Nieuwerkerk. En kan soms geld uitgeven aan mijn hobby’s. Ik ben trots op wat ik tot nu toe bereikt heb.”

Meer informatie over Week van het Geld? Ga naar www.weekvanhetgeld.nl  Of luister via Spotify naar de Week van het Geld Zuidplas-podcasts.